top of page

Vegaaniset kauralätyt

Päivitetty: 5. jouluk. 2022

Terveellisemmät kauralätyt valmistuvat ilman lisättyä sokeria tai rasvaa, ja voit tehdä ne kokonaan kaurajauhoon tai kaurajauho-vehnäjauhoseokseen. Nämä ovat ihan täydellisiä aamupalalle! Lätyt ovat pehmeitä, makeita, helposti rullaantuvia ja muuntuvat erilaisilla täytteillä terveelliseksi aamupalaksi tai kunnon jälkiruoaksi.



Tavalliset lätyt ovat meillä harvinaisempaa jälkkäriherkkua, joten aamupalakelpoiset lätyt ovat todella tervetullut ja hauska lisä aamupalarepertuaariin. Toivottavasti tästä reseptistä on paljon iloa teillekin, olen tosi innoissani sen jakamisesta!



 

VEGAANISET KAURALÄTYT

n. 17 kpl keskikokoisia lättyjä

Reseptin alkuperä: Urbaani vegenda

Lättytaikina

  • 1 rkl hienoa pellavansiemenrouhetta*

  • 3 rkl kuumaa vettä

  • 2 isoa ruskeapilkullista banaania tai 3 pientä

  • 2 dl kasvimaitoa*

  • 3 dl kaurajauhoja (valmista jauhamalla kaurahiutaleita blenderissä jauhoksi tai käytä kaupan valmista)

  • 1 dl vehnäjauhoa (voit käyttää myös pelkkää kaurajauhoa, mutta vehnä auttaa käsiteltävyydessä. lue lisähuomioita reseptin lopusta*)

  • 1 1/2 tl leivinjauhetta

  • 1/2 tl suolaa*

  • 2 1/2 dl kuplavettä

Ohje

  1. Valmista pellavamuna sekoittamalla pellavansiemenrouhe ja kuuma vesi keskenään. Anna seistä muutama minuutti, kunnes pellava turpoaa.

  2. Aja banaanit ja kasvimaito sileäksi soseeksi joko blenderissä tai sauvasekoittimella.

  3. Sekoita banaanimaito pellavan joukkoon.

  4. Mittaa kuivat aineet märkien joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

  5. Sekoita sitten puolet kuplavedestä taikinaan, kaada sitten loput ja sekoita juuri ja juuri tasaiseksi niin, että taikinaan jää kuplia.

  6. Paista lätyt kuumalla pannulla, kaada taikinaa vajaa desi keskelle pannua ja pyöritä pannua niin, että taikina levittyy ympäriinsä ja reunoille muodostuu pitsikuvio. Paistaminen onnistuu myös pinnoitetulla pannulla ilman rasvaa, itse paistan nämä lätyt siihen tapaan.

  7. Tarjoa lempitäytteidesi kanssa - hillon ja kermavaahdon, tai aamulla vaikka tuoreiden marjojen ja vaahterasiirapin kanssa!


* Jos haluat tehdä lätyt pelkkään kaurajauhoon, lisää taikinaan hieman enemmän vichyä saadaksesi tarpeeksi ohuen koostumuksen. Kaurajauho turpoaa taikinassa ja muuttuu paistamisen aikana paksummaksi, joten joudut todennäköisesti lisäämään vichyä paiston aikana pariin otteeseen. Hieman vehnää sisältäviä lättyjä on helpompi paistaa ja niistä on myös helpompi saada ohuempia, joten suosittelen käyttämään desin vehnää jos se on suinkin mahdollista.


BABY VEGENDA - LEIVO LAPSELLE


  • Ruokavirasto ei suosittele pellavansiemeniä imeväisikäisille lapsille, joten voit jättää pellavamunan (pellavansiemenjauhe + vesi) pois reseptistä. Pellavamunan rooli tässä reseptissä on sitoa taikinaa, mutta se toimii ilmankin, pelkän banaanin avulla.

  • Valitse kasvimaito, jota ei ole vitaminoitu.

  • Älä lisää taikinaan suolaa.


Säilyvyys

  • Kauralätyt säilyvät hyvänä jääkaapissa noin 5 vuorokautta.


 

Leivoitko tällä reseptillä?

Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!

Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!

342 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page