Oletko halunnut jo pidempään opetella vegaanista leipomista? Nyt on täydellinen hetki, sillä valtaosa meistä viettää paljon tavallista enemmän aikaa kotona. Ja jos kauppojen hyllyrivistöihin on uskomista, valtaosalla meistä on myös jauhoja ja sokeria hankittu valmiiksi kaapin perälle leivontainspiraatiota varten! Aion nyt kertoa vinkkini vegaanileivonnan aloittamiseen sekä jakaa helppoja, aloittelijoille sopivia reseptejä, joihin et tarvitse erikoisia raaka-aineita, ja joiden onnistumisprosentti on todella korkea. Nämä kaikiki reseptit ovat sellaisia, joita itse teen toistuvasti, joten ne oikeasti toimivat!
Kuinka vegaaninen leivonta eroaa perinteisestä leivonnasta?
Eroa on sekä raaka-aineissa että tekniikoissa, mutta ei ehkä niin paljoa, kuin aluksi voisi luulla. Korvaavia, kasvipohjaisia tuotteita löytyy tätä nykyä valtavasti, ja usein vegaanisen leivoksen valmistaminen on yllättävää kyllä yksinkertaisempaa kuin ns. perinteisen. Siinä missä usein kananmunaa vaahdotetaan rasvan tai sokerin kanssa, riittää vegaanileivonnassa hyvin usein kuivien ja märkien aineiden mittaaminen erikseen, ja sen jälkeen niiden yhdistäminen. Plussaa on myös se, että monet kasvipohjaiset tuotteet eivät ole niin herkkiä pilaantumaan, ja kestävät hyvin säilytystä huoneenlämmössä.
Vegaanileivonnassa ei käytetä mitään eläinperäistä, kuten lehmänmaitoa, -kermoja, -juustoja ja -jogurtteja, voita, kananmunia, liivatetta, hunajaa ja eläinperäisiä väriaineita kuten karmiinia.
Maitotuotteiden korvaaminen
Maitotuotteiden korvaaminen on ehkä helpointa ikinä, sillä vastaavia kasviperäisiä tuotteita löytyy nykyään hyllykaupalla! Leivonnassa voit käyttää mitä tahansa kasvimaitoa oman mieltymyksesi mukaan, mutta soijamaidolla on ominaisuus paksuuntua etikan kanssa, joten joissain resepteissäni suosittelen suoraan käyttämään sitä. Myös kermoja löytyy perusmarketeistakin niin soija- kuin kaurapohjaisina, samoin vaniljakastikkeita, jogurtteja sekä tuorejuustoja. Nykyään löytyy myös vegaanista mascarponea, joka on yksi lempiraaka-aineistani leivonnassa! Valinnanvaraa siis löytyy.
Voin korvaaminen onnistuu margariinilla. Riippuu siitä mitä leivot, mitä margariinia suosittelen käyttämään, sillä koostumuksissa ja rasvaprosenteissa on eroa. Jos haluat leipoa ilman palmuöljyä, Keiju 3 öljyä -margariini sopii siihen tarkoitukseen paistettaviin tuotteisiin. Siitä tulee kuitenkin todella (usein liian) pehmeä lopputulos kuorrutteisiin, joten kreemeihin ja kuorrutteisiin suosittelen valitsemaan toisen rasvan. Keiju laktoositon 70% toimii hyvin paistettaviin tuotteisiin ja valtaosaan kuorrutteista, mutta vielä jämäkämmän kreemin saa aikaan Sunnutai laktoositon -margariinilla, jota myydän tiiliskiven näköisinä blokkeina. Nämä kahta jälkimmäistä margariinia löytyy aina jääkaapistani. Moneen leivontaan sopii myös juokseva rasva, kuten rypsiöljy ja sulatettu kookosöljy, joten vaihtoehtoja todellakin riittää!
Kananmunan korvaaminen
Kananmunan korvaaminen on tilanteesta riippuen joko äärimmäisen helppoa tai hieman haastavaa. Pullia, kakkuja, keksejä, useita leivoksia ja jopa marenkia voi valmistaa helposti ilman kananmunaa, mutta esimerkiksi tuulihatut ja macaronssit ovat sellaisia tuotteita, jotka vaativat enemmän taitoa ja tietoa. Kananmunan voi korvata mm. pellavansiemenillä, omenasoseella, muussatulla banaanilla, kasvijogurtilla, aquafaballa (säilykekikherneiden -ja papujen liemellä), silkkitofulla, pähkinävoilla, bataattipyreellä yms. Kaupasta löytyy myös valmista erikseen kananmunan korvaamiseen suunniteltua seosta, mutta rehellisesti sanottuna pärjäät loistavasti ilman sitä.
Vaihtoehtoja on lukemattomia, ja riippuu reseptistä, alkuperäisen ohjeen kananmunien määrästä, kananmunien käyttötarkoituksesta (sitooko tai kohottaako se aineita, vai onko se lisätty lähinnä hyvän paistovärin vuoksi) mitä raaka-ainetta käytetään ja kuinka paljon. Kaikissa tilanteissa kananmunaa ei tarvitse edes korvata. Esimerkiksi pullissa ja lätyissä kananmuna on periaatteessa turha raaka-aine, marengissa taas pääraaka-aine. Googlaamalla löytyy paljon taulukoita kuinka paljon mitäkin raaka-ainetta tarvitaan korvaamaan yksi kananmuna. Jos kuitenkin olet vasta noviisi vegaanileivonnan suhteen, suosittelen aloittamaan valmiilla resepteillä, ennen kuin alat itse veganisoimaan reseptejä.
Liivatteen korvaaminen
Liivatteen voi korvata agar agarilla tai Vegegel-jauheella. Kuitenkin monia mousse- ja juustokakkuja voi tehdä ilman kumpaakaan, jos valitsee tarpeeksi jämäköitä kasvikermoja ja -tuorejuustoja käytettäväkseen. Myös suklaa ja esim. cashewpähkinät jähmettävät tällaisia massoja hyvin. Vegegelillä saa tehtyä hyvän pannacotan, ja agar agarilla voi vaikka jämäköittää muuten hieman pehmeää soijakermavaahtoa.
Hunajan korvaaminen
Hunajan voi korvata esimerkiksi vaahterasiirapilla tai vaalealla siirapilla. Alkukesästä voi itse keittää voikukkahunajaa, joka todellakin yllättää maullaan! Olen törmännyt valmiiseen voikukkahunajaan myös Vegekaupassa.
Karmiinin korvaaminen
Karmiinia (E120) on yllättävän monissa tuotteissa, joten jos suunnittelet käyttäväsi punaista väriainetta tai esimerkiksi karkkeja leivossa, tarkista sisältääkö tuote koodia E120. Vegaanisia, punaisia elintarvikevärejä, strösseleitä, karkkeja yms löytyy markkinoilta hyvin ja niitä on listattuna Vegaanituotteet.net -sivulla. 10 HELPPOA, ALOITTELIJALLE SOPIVAA LEIVONTARESEPTIÄ
Tämä on kirjoittamishetkellä uusin julkaisemani resepti - ja niin ihana, että on pakko laittaa se heti kärkeen! Resepti valmistuu helpolla mittaa & sekoita -tyylillä. Reseptissä käytetään aquafabaa, ja jos mietit mitä tekisit ylijääneillä kikherneillä, suosittelen kokeilemaan tätä makeaa kikherne-keksitaikinaa!
Tähän minulla on tarjota kaksi hyvää, toisistaan varioitua reseptiä: bataattimutakakku ja mämmimutakakku. Molemmat taivaallisen hyviä! Näistä mämmimutakakku oikoo mutkat suoriksi, sillä bataattimutakakku vaatii bataatin kypsentämisen, mämmiversio pelkän vatkaamisen ja sekoittamisen.
Tuhti ja upea, kaikkien rakastama marianne-tökkäyskakku on mielettömän helppo, mutta pääset valmistamaan ihanan pehmeän suklaakakkupohjan lisäksi simppelin marianneganachen. Tätä kakkua Kirppu toivoo usein syntymäpäiväkakukseen, ja sitä oli itse asiassa meidän häissäkin tarjolla, eikä loppua näy: myös ystäväpariskuntamme on toivonut tätä tulevana syksynä häihinsä jälkkäriksi.
Soijarahkaan tehty piirakka on raikas ja herkullinen, sopii täydellisesti lähenevään kevääseen ja pääsiäiseen!
Taikinakuoren alla on makea mustikkakiisseli. Tätä piirakkaa on leivottu meidän perheessä jo vuosia, ja tämä on resepti, jonka valmistuksen haluan opettaa myös omalle lapselleni.
Rehellisesti, voit käyttää tätä pohjaa minkä marjojen kanssa tahansa! Alunperin julkaisin reseptin raparperi-murupiirakkana (se on täydellinen!), mutta nyt raparperikautta odotellessa pakastemarjoista saat tehtyä erilaisia ihania murupiirakoita. Reseptissä on sitruunaa, joka toimii mustikan kanssa hyvin, mutta voit jättää sen tarvittaessa pois vaihtaessasi marjat toisiin.
Blogistani löytyy pari cookiereseptiä, ja niistä toinen on tässä. Cookiet ovat koukuttavan hyviä, ja reseptiä tarkasti seuraamalla onnistut varmasti. Käytän jatkuvasti tämän reseptin cookiepohjaa ja muuntelen täytteitä. Mikäli sinulla ei ole vegaanisia vaahtokarkkeja ja toffeita saatavilla, käytä sitä mitä kaapista tai lähikaupasta löytyy: suklaita, pähkinöitä, kuivattuja marjoja...
Nimensä mukaisesti ihan superhyvä, mutta kuivakaapin perusaineksista valmistuva brownieresepti.
Näillä resepteillä pääset varmasti loistavasti alkuun. Lisää leivontareseptejä löydät Herkku vegendasta. Hauskoja leivontahetkiä!
Leivoitko tällä reseptillä?
Olisi ihana kuulla mitä tykkäsit! :) Jätä kommentti tähän postaukseen & tägää somessa @urbaanivegenda niin näen leipomuksesi!
Löydät Urbaani vegendan myös Instagramista ja Facebookista. Somekanavillani jaan lisää leivontareseptejä ja -vinkkejä!
Comments